您好,欢迎来到99网。
搜索
您的当前位置:首页2022年浙江省温州市平阳县实验中学高一英语期末试题含解析

2022年浙江省温州市平阳县实验中学高一英语期末试题含解析

来源:99网
2022年浙江省温州市平阳县实验中学高一英语期末试题含解析

一、 选择题

1. —Who______ it be that is knocking at the door? —It ______ be Father, but I’m not sure.

A. can; must B. can; may C. must; can D. may; must 参: B 略

2. A fire broke out in the neighborhood last night. By the time the firemen arrived, it . A. had been put out B. would put out C. has been put out D. was putting out 参: A

3. ——How about your new school?

—— I couldn’t feel _____ about it. All my teachers are very kind and helpful. A.better B. worse C. best D. worst 参: A

4. Jack likes reading in the evening, _________.

A. so does John B. John does so C. John doesn’t, too D. nor does John 参: A

5. If you keep on your research, you’ll find out the result _______.

A. in time B. at no time C. on time D. at the same time 参: A 略

6. — The new film is on this week, isn't it?

— It ________ be. I will surf the Internet and find out.

A. might B. need C. can D. must

参:

A

7. ----You haven’t done it well.

----But I tried my best and did it ______ the way ______ I thought was the best.

A. in, which B. by, in which C. by, in that D. in, what 参: A

8. Most morning reading classes should be made use_______ English better. A. of learning B. to learn C. of to learn D. to learning

参:

C

9. It was already ten o’clock ______ we got to the park yesterday. A. for B. while C. that D. when 参: D

10. —I thought I asked you to fix the radio. —Oh, sorry, Mum. I____ it right away.

A. am to do B. will do C. was about to do D. am going to 参:

B

11. I your party, but I was too busy.

A. will intend to attend B. intended to attend C. intend to have attended

D. have intended to attend

参:

B

12. We should do what we can to save those _____ species, including the tiger, an animal which was considered _____ to humans. A. dangerous; endangered B. dangerous; in danger C. endangered; in danger

D. endangered; dangerous

参:

D

【详解】试考查形容词。句意:我们应当尽我们所能拯救那些濒危的物种,包括老虎,一种被认为对人类有危险的动物。dangerous;危险的, endangered濒危的,第一空填endangered 指濒危物种,第二空填dangerous; 表示“对人有危险”。故D正确。

13. — If you like, I can do some shopping for you. — That’s a very kind ______.

A. offer B. service C. point D. suggestion 参: A

14. A wise decision is always _____ true facts and reasonable judgment.

A. interested in B. based on C. regarded as D. covered with 参:

B

15. The hurricane died away, ___________ a lot of damage to the coastal city. A. caused B. causing C. having caused D. to have caused 参: C 略

16. —What does the notice say?

—All the storytellers should meet at the same hall ________ won the first three prizes.

A.what B.as C.who D.which 参: C

二、 完型填空

17. There was once a little ragged girl who lived with her widowed (丧偶的) mother. She had few clothes to wear and those that she had were old and ___16___. However, her mother made sure that she was clean and ___17___. Even though, her schoolmates always ___18___ her.

One day before Christmas, she saw two boys ___19___ on her way home. One of the boys hit the other boy hard, took the coat off his back and ran off with it. The other boy ___20___ to run after him but fell down. The ragged girl ran up to the boy on the ___21___. She was surprised to find it was the ___22___ boy who had always made fun of her at school. ___23___, she took off her coat and gave it to the boy. Then, she walked the boy to his ___24___.

After hearing what had happened, the boy’s mother was very ____25____ to the little girl for her help and gave her a brand new coat. “I had bought that coat for my niece for Christmas, ____26____ I think you deserve it much more.” she said.

Then the mother drove the little ragged girl to her own front door. The little girl ____27____ the woman and ran into the house to show her mother the ____28____ coat. After she had finished telling her story, she saw that her mother was ____29____.

“I thought you would be ____30____, Mama.” she said softly. “But if you are not happy, I’ll take the coat ____31____.”

“I’ m not unhappy, honey,” she wiped her tears. “Instead, I’m filled with ____32____. I knew that I would never be able to ____33____ a new coat for you, but you got one because of your ____34____ deed. I’m proud of you.”

“You know, the little ragged girl said as she wiped her mothe’rs tears,” I really am very rich to have a ____35____ like you.” 16. A. worn B. dirty C. fitted D. fashionable 17. A. pretty

B. safe C. healthy

D. tidy

18. A. laughed at B. looked after C. depended on D. worried about

19. A. jumping B. talking C. fighting

D. walking

20. A. continued

B. wanted C. pretended

D. stopped

21. A. ground B. bed C. grass D. platform 22. A. only

B. very C. last D. other

23. A. Therefore B. Moreover C. However D. Otherwise 24. A. school B. class C. house D. camp

25. A. polite B. familiar

C. useful D. grateful

26. A. so

B. but C. though D. because

27. A. thanked B. welcomed C. helped

D. praised

28. A. warm

B. new C. beautiful D. expensive

29. A. thinking B. trembling C. crying D. hesitating 30. A. happy B. surprised C. satisfied D. confident

31. A. on B. around C. back D. out 32. A. relief B. shame

C. horror

D. joy

33. A. make B. buy C. borrow D. choose

34. A. brave B. honest C. careful D. good 35. A. friend

B. model

C. supporter

D. mother

参:

16. A 17. D 18. A 19. C 20. B 21. A 22. B 23. C 24. C 25. D 26. B 27. A 28. B 29. C 30. A 31. C 32. D 33. B 34. D 35. D

这是一篇记叙文。一位女孩与单亲妈妈生活在一起,衣服很少,经常是衣衫褴褛的。她的同学们也经常嘲笑她。有一天回家的路上,他看到两个小孩打架,并且有一个小孩的衣服被抢走了并摔倒在地上。虽然是经常嘲笑她的小孩,但她不计前嫌,还让他穿自己的衣服并把他送回家。同学的妈妈被她的善良感动,给了她一件名牌的新衣服。 【16题详解】

考查形容词辨析。句意:她几乎没有什么衣服穿,她有的衣服也是旧旧的、被穿破的。A. worn用旧的;B. dirty 脏的;C. fitted合身的;D. fashionable时髦的。由于下句中表达她妈妈会确保她的衣服是干净的,所以B选项不正确。下文中多次出现“the little ragged girl(衣衫褴褛的小女孩)”,C与D选项与ragged语境不符。故选A。 【17题详解】

考查形容词辨析。句意:但是她妈妈会确保她的衣服是干净整齐的。A. pretty漂亮的;B. safe安全的;C. healthy健康的;D. tidy整齐的。由however(然而)可知,前后句之间是转折关系。上句表达衣服是旧的,穿破的,所以这句意思应为干净整齐的。故选D。 【18题详解】

考查动词短语辨析。句意:尽管如此,她的同学还常嘲笑她。A. laughed at嘲笑;B. looked after照顾、照看;C. depended on依靠;D. worried about担心。此空格与下文中“boy who had always made fun of her at school(常常取笑她的那个男孩)”呼应。故选A。

【19题详解】

考查动词辨析。句意:圣诞节前一天,她在回家的路上看到两个小孩在打架。A. jumping跳;B. talking谈话;C. fighting打架;D. walking走路。由下句中的“One of the boys hit the other boy hard(两个小孩中的一个重重的打了另一个小孩)”可知,他们在打架。故选C。 【20题详解】

考查动词辨析。句意:另一个小孩想追上去但是摔倒了。A. continued继续;B. wanted想要;C. pretended假装;D. stopped停止。由上句可知,一个小孩拿走了另一个小孩的衣服,按常识可知这个小孩想要追上去把衣服拿回来。故选B。 【21题详解】

考查名词辨析。句意:这个衣衫褴褛的小女孩跑向躺在地上的小男孩。A. ground地面;B. bed床;C. grass草地;D. platform平台。由前几句描述可知,小女孩是在回家的路上看到两个小孩打架,一个小孩摔倒了,所以可知应该是摔倒在地上。故选A。 【22题详解】

考查形容词辨析。句意:她很惊奇的发现,摔倒在地上的小孩就是经常嘲笑她的那个小孩。A. only唯一的;B. very恰好的,正是的;C. last 最后的;D. other另外的。这里强调正是这个小孩,故选B。 【23题详解】

考查副词辨析。句意:然而,她脱下她的外套把它给了这个小男孩。A. Therefore因此;B. Moreover而且,此外;C. However然而;D. Otherwise否则,另外。这里前后句之间是转折关系,强调小女孩不计前嫌的品质。故选C。 【24题详解】

考查名词辨析。句意:然后她走路送他回家。A. school学校;B. class班级;C. house房子;D. camp露营,营地。由下段首句提到小男孩的妈妈,可知,小女孩是将小男孩送回了家。故选C。 【25题详解】

考查形容词辨析。句意:听完所发生的事情,小男孩的妈妈很感激小女孩帮助了这个小男孩,给了小女孩一件新的名牌外套。A. polite有礼貌的;B. familiar熟悉的;C. useful有用的;D. grateful感谢的。由小男孩妈妈给了小女孩一件新衣服可知,这位妈妈很是感激小女孩。故选D。 【26题详解】

考查连词。句意:我为我侄女买了这件衣服做圣诞节礼物,但是我觉得你更值得拥有它。A. so因此;B. but但是;C. though虽然,尽管;D. because因为。由于这句话表达这位妈妈计划的改变,前后句之间是转折关系。故选B。 【27题详解】

考查动词辨析。句意:这个小女孩向小男孩的妈妈表达了感谢,然后跑回家给妈妈看她得到的新外

套。A. thanked感谢;B. welcomed欢迎;C. helped帮助;D. praised表扬。根据语境,小男孩妈妈把小女孩送回了家,所以小女孩应向那位妈妈表达感谢,故选A。 【28题详解】

考查形容词辨析。句意同上。A. warm 暖和的;B. new新的;C. beautiful漂亮的;D. expensive昂贵的。此空格与上文中的gave her a brand new coat呼应。故选B。 【29题详解】

考查动词辨析。句意:她讲完她的故事后,她看见妈妈在哭。A. thinking思考;B. trembling颤抖;C. crying哭;D. hesitating犹豫。由下文中的“she wiped her tears(她擦掉眼泪)”可知,妈妈在哭。故选C。

【30题详解】

考查形容词辨析。句意:她轻轻地说:“妈妈,我以为你会开心的。要是你不开心,我把外套送回去。”A. happy高兴,开心的;B. surprised感到惊讶的;C. satisfied感到满意的;D. confident自信的。此空格与下句中的happy呼应。故选A。 【31题详解】

考查动词短语辨析。句意同上。take on承担,呈现,穿上;take around带某人四处参观;take back拿回;take out取出,去掉。小女孩意思是要是妈妈不高兴,她再把衣服拿回去。故选C。 32题详解】

考查名词辨析。句意:她擦掉眼泪说,“我没有不高兴。相反,我很开心。” A. relief轻松;B. shame羞愧;C. horror惨状;D. joy高兴。由instead(相反)可知,空格处单词与unhappy应为反义词。故选D。 【33题详解】

考查动词辨析。句意:我知道我没有能力为你买一件新的外套,但是你凭借你的好行为得到了一件。A. make制作;B. buy买;C. borrow 借;D. choose选择。根据语境,妈妈没钱为她买衣服。故选B。 【34题详解】

考查形容词辨析。句意同上。A. brave勇敢的;B. honest 诚实的;C. careful细心地;D. good好的。根据前边描述,这个小女孩不计前嫌帮助别人,是一种很好的行为。故选D。 【35题详解】

考查名词辨析。句意:有像你这样一位妈妈,我真的很富有。A. friend朋友;B. model模型,典型;C. supporter支持者;D. mother妈妈。由于这是小女孩对妈妈说的话,故选D。

三、 阅读理解

18. Camels are large animals living in dry areas. There are two species of camels; the Arabian camel with a single hump(驼背) from the dry desert areas of West Asia, and the Bactrian camel with two humps from

Central and East Asia. Camels are over 7 feet tall and weigh over 1,600 pounds. They will live up to 40 to 50 years. Most camels are domesticated(驯化) and fed by people. Camels are plant-eaters.

Camels are very strong animals with wide, padded feet. They have thick leathery pads on their knees and chest. Camels have nostrils(鼻孔) that can open and close, protecting them from the desert

environment. Bushy eyebrows and two rows of long eyelashes protect their eyes from sand. Their mouth is extremely tough, allowing camels to eat thorny(带刺的) desert plants. Their widened feet help them move without sinking into the sand. Their thick coats reflect sunlight, and also protect them from the intense heat from desert sand. Their long legs help by keeping them further from the hot ground.

Camels can go without food and water for 3 to 4 days. They do not store water in their humps as is commonly believed.The humps are actually a container of fat. Camels are incredibly well-adapted to their environment. When conditions heat up, camels can increase their own body temperature, which prevents sweating and therefore water loss. They may not sweat at all during the day.

Camels are sometimes called “ships of the desert” because people ride them around the hot, dry deserts of the world. However, the number of camels is becoming smaller for various reasons. 5. According to the passage, camels usually live in ________. A. Asia B. Africa C. America D. Australia

6. Paragraph 2 is mainly about ________. A. camels are useful animals B. camels are clever animals

C. camels’ body structure and function D. camels’ characteristics and habits

7. The reason why camels lose little water in deserts is that they ________. A. get water from green foods B. can adjust their temperature C. store enough water in the humps D. can manage without water

8. What will the author probably talk about following the last paragraph? A. Ways to protect camels. B. Habitats of camels. C. Reasons for raising camels. D. Functions of camels.

参:

5. A 6. C 7. B 8. A

试题分析:本文介绍了骆驼,包括居住的地域、种类、身体结构等。

5. A 细节理解题。根据第一段的描述“There are two species of camels; the Arabian camel with a single hump(驼背) from the dry desert areas of West Asia, and the Bactrian camel with two humps from Central and East Asia.”可知,骆驼主要居住在亚洲(西亚、中亚和东亚),故选A。...

6. C 段落大意题。通读第二段,可看出此段阐述了骆驼的身体结构及功能。故答案C正确。 7. B 细节理解题。根据第三段中Camels are incredibly well-adapted to their environment. When conditions heat up, camels can increase their own body temperature, which prevents sweating and therefore water loss. They may not sweat at all during the day.可知,骆驼在沙漠中几乎不失去水分的原因是他们能够调节自身的温度,阻止水分蒸发。故答案为B。

8. A 推理判断题。根据文章最后一段最后一句However, the number of camels is becoming smaller for various reasons.可知,然而,骆驼的数量因为各种原因越来越少;故推断下一段最可能阐述保护骆驼的方法,故答案为A。 考点:考查科普类短文阅读 【名师点睛】

我们在做阅读理解时,几种阅读方法(泛读,略读,查读)会交叉使用到,具体步骤为: (1)先精读问题,了解题后做到心中有数。

(2)用目光略读全文,捕捉有关信息。可利用标题、主题句等。例如,读记叙文时我们要问5W,即为何(Why)、什么(What)、谁(Who)、何时(When)、何地(Where)、怎样(How)。例如要找一个人名,我们可以直接找到含有这个人名的句子。

(3)停下来读这个句子。如果是答案。我们这个问题就解决了,如果不是,可以继续搜寻查找。同时注意一些关键的提示词和标点符号。

如本文的21小题According to the passage, camels usually live in ________.我们找到和这个问题相关的信息,很明显,这是第一段所给的,精度第一段里对骆驼居住地的描述,“There are two species of camels; the Arabian camel with a single hump(驼背) from the dry desert areas of West Asia, and the Bactrian camel with two humps from Central and East Asia.”可知,骆驼主要居住在亚洲(西亚、中亚和东亚),故选A。

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容

Copyright © 2019- 99spj.com 版权所有 湘ICP备2022005869号-5

违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com

本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务