您好,欢迎来到99网。
搜索
您的当前位置:首页2021-2022学年-有答案-安徽省蚌埠市某校初三(上)10月月考英语试卷

2021-2022学年-有答案-安徽省蚌埠市某校初三(上)10月月考英语试卷

来源:99网


2021-2022学年安徽省蚌埠市某校初三(上)10月月考英语试

一、单选题

1. Jane didn't have the ______ to tell her father she failed the math exam. She was afraid that her father would punish her. A.pleasure

2. —Sam, ________ did you go to the Yellow Mountain with last weekend? —My uncle. We went there by car. A.whose

3. Frank is new here. He can't ________ this machine well. Let's help him. A.control

4. Cindy is a ________ girl. She always takes an active part in outdoor activities. A.strange

5. I don't like driving. I do it ________ because I have to get to work each day. A.clearly

6. Suzhou is famous ______ its beautiful gardens and we want to visit it next month. A.as

7. —What do you think of your Junior Middle School life? —I think it is colorful, ________ I am always busy. A.though

8. —The headmaster is having a meeting to discuss the matter. —Good news. I hope things can ________ soon. A.hang out

9. —Hi, Alice. I wonder ______.

—I often go swimming in the sports center. A.where you skate

B.what you do on the weekend C.when you exercise

D.whether you enjoy your weekend

10. —This movie is so exciting. Thank you for inviting. —________. I'm glad you enjoy it.

B.give out

C.take out

D.work out

B.while

C.until

D.if

B.of

C.for

D.by

B.simply

C.quickly

D.hardly

B.quiet

C.weak

D.lively

B.avoid

C.create

D.force

B.which

C.whom

D.what

B.courage

C.support

D.power

试卷第1页,总21页

A.That's a shame C.Don't mention it

二、完形填空

Dear Arizona,

B.Have a try D.It's hard to say

Help! I have a problem. I have two best(1)________ who can't stand each other and say I have to choose.

—Choosing in Chattanooga Dear Choosing,

(2)________ can be a perfectly good number. Take Goldilocks and the Three Bears, for example. That story wouldn't be so good with only two bears, right? But when it comes to friends, three can be quite(3)________.

Abigail and I became great friends at my karate(空手道)class a few years ago. Later, Abigail's mum got a job in a different state and she had to(4)________.

I didn't have fun until Ava joined my karate class. But almost a year later, Abigail moved back. I introduced(5)________ to Ava and hoped we three could be best friends.

Thing were all right(6)________ but it didn't take long for each of them to start saying unfriendly things about the other. I tried,(7)________ I could not stand it anymore. Things got so tense(紧张)that I was ready to stop my karate class. Luckily, I stuck it out(坚持到底), because time(8)________ has a way of making things better. I'm back to be with Ava and Abigail again.

So, Choosing, I've learned that's OK to let people(9)________ that you're not a one-best-friend kind of person. I've also learned that having a lot of friends doesn't mean you like each of them any(10)________. With luck, maybe your friends will finally understand. Arizona (1) A.teachers (2) A.One (3) A.fantastic (4) A.move away (5)

试卷第2页,总21页

B.friends C.brothers D.classmates

B.Two C.Three D.Four

B.useful C.impossible D.different

B.put away C.take away D.fall away

A.him (6) A.at last (7) A.but (8) A.only (9) A.guess (10) A.less

B.her C.you D.me

B.at least C.at first D.at most

B.and C.so D.or

B.nearly C.early D.really

B.know C.share D.mind

B.more C.slower D.faster

There used to be a beautiful white elephant. Everyone would like to have a look at her. The news(1)________ the king. He sent his men into the forest to find her. After a few

months, the king's men found the elephant. They put her in chains(锁链)and led her to the king. The king wanted to make the elephant obey(服从), so he ordered some trainers to(2)________ her. However, the elephant couldn't be trained. This made the trainers(3)________ and they beat her black and blue.

One day, the elephant(4)________ her chains and made her way deep into the forest. She traveled for many months, worrying the king's men might catch her again. Luckily, the king's men(5)________ and went back.

But the elephant couldn't forget the bad memory. Every time the wind blew, she felt(6)________ and began to run around, bumping(撞)into trees and rocks. One day, the wind blew again and she started running as usual. After(7)________ for several hours, the elephant came to rest against a special tree. The tree could feel the elephant's(8)

________. He said to her, \"Don't be afraid of the(9)________. It cannot hurt you. Your fear is in your mind.\"

Hearing this, the elephant began to breathe(10)________. Finally, she understood what the tree said and she never lived in fear again. She began to live a happy life. (1) A.failed (2) A.train (3)

试卷第3页,总21页

B.reached C.invited D.caused

B.kill C.touch D.save

A.proud (4) A.chose (5) A.gave up (6) A.interested (7) A.sleeping (8) A.shame (9) A.wind (10) A.loudly 三、六选五对话

B.clever C.lovely D.angry

B.held C.broke D.drove

B.made up C.woke up D.took up

B.scared C.bored D.excited

B.eating C.jumping D.running

B.luck C.fear D.energy

B.tree C.king D.rock

B.easily C.carefully D.probably

请阅读下面对话,然后根据对话内容从方框内选择恰当的句子将对话补充完整(选项中有两项是多余的)。

A: Good morning.(1)______

B: I'm looking for a CD for my friend's birthday.

A:(2)______ This CD is very popular among young people now. B: Let me see. It is rock music. I don't think she will like it. A:(3)______

B: She likes music that is quiet and smooth.

A: Oh, I see. Please have a look at this CD. The music is soft and also popular. B: That's great. I'd like to listen to the music.(4)______

A: OK. Wait a moment. I'm sorry this one is broken. B: Do you have any more?

A: No, we don't. But we will have more in a few days. Please leave your phone number.(5)______

B: Thanks a lot. My phone number is 820-17. A: You're welcome. See you.

A. How about this one? 试卷第4页,总21页

B. Can you play it for me? C. What can I do for you? D. How often do you listen to music? E. When we get more, we will call you. F. Who is your favorite singer? G. What kind of music does she like? 四、阅读理解

You can book a free ticket in advance or get one on the day of visit. But if you see special exhibitions(展览)in the NMC, you should pay for the ticket. If you don't book a ticket, you can go to the Ticketing Center between 9:00 and 15:30 on the day of visit and get a free ticket by showing your ID card. Opening Hours: Tuesday—Sunday, 9:00—17:00 Closed on Mondays Visitors cannot go into it after 16:00 Notice to visitors: • Food and drinks will be inspected(检查)to be brought in. • Dangerous objects and pets are not allowed. • Please keep your voice down and mute your phone. • No smoking. • Do not touch the objects on show. Address: East side of Tian'anmen Square, 16 East Chang'an Avenue, Dongcheng District. By subway: Nearest subway stations Line 1 Tian'anmen East or Line 2 Qianmen.

(1)When can people go to visit the NMC? A.At 9:00 am on Monday.

试卷第5页,总21页

B.At 10:00 am on Thursday. C.At 4:30 pm on Friday. D.At 5:30 pm on Saturday.

(2)Which sign may we see in the NMC?

A. B. C.

D.

(3)From the text we can learn that ______. A.the museum is in Shanghai

B.we can touch some objects in the NMC C.visitors can take the subway to get there D.the pet can go to the NMC with its owner

Are you interested in reading newspapers? Many people say newspapers are at death's door. Every year some newspapers go out of business. But why are things so bad for newspapers? Newspapers have a long history. The first newspaper was born in the 1600s. Newspapers saw their most successful time in the early 20th century.

However, because of the birth of the radio and TV, newspapers began to fall. By the mid-20th century, people simply didn't have to depend on newspapers for news any more. Some breaking news much more quickly via broadcast media. As a result, afternoon newspapers were the first to die. People coming home from work turned on the TV instead of opening a newspaper. But newspapers still managed to survive. Although they couldn't compete with the television in terms of speed, they could provide in-depth(深度)reports.

But newspaper had another heavier blow(打击)in the 1990s. With the birth of the

Internet, lots of information became free. Many newspaper readers preferred to read news online for free. In today's world, it still the same.

So where will go in the future? Will they die? Maybe not. Now many newspapers are changing. They are trying to keep pace with the development of society by using digital(数字的)technology.

After still want news. And many say that newspapers are still an important source(来源)of in-dept a news and opinions. If newspapers disappear completely, there will be nothing to take their place.

试卷第6页,总21页

(1)The history of newspapers dates back to ________. A.the 16th century

C.the early 20th century

(2)How did newspapers keep alive with the birth of the TV? A.By working with the TV. B.By reporting breaking news. C.By reporting in-depth news. D.By providing free information.

(3)What does the underlined phrase \"keep pace with\" in this text mean in Chinese? A.忽视

(4)What does the text mainly talk about? A.What influences the development of newspapers. B.How newspapers manage to survive in today's society. C.Whether readers prefer newspapers to broadcast media. D.Why newspapers will disappear completely in the future.

It's reported that many people believe the five-second rule, which says that food dropped on the floor for five seconds or less is safe to eat.

Donald Schaffner, a professor of food science, thinks sometimes bacteria(细菌)can be absorbed(吸收)in less than a second. For example, sticky(黏的), wet food will take in bacteria as soon as it hits the floor. \"The wetter the food, the higher the risk of taking in bacteria,\" Schaffner says.

Anthony Hilton, a professor at Aston University's School of Life and Health Sciences, says, \"Food that is on the floor is never completely risk-free to eat. But if you drop dry food on the floor, it's usually okay if you pick it up very quickly. Most clean homes don't have dangerous bacteria.\"

What if you drop food on the kitchen counter? Dr. Steven Dowshen says people should think twice before following the five-second rule. \"Kitchen counters might have more dangerous bacteria.\"

Whether or not people should eat dropped food depends on the type of food and the

surface on which it falls. So it might be best to follow this rule instead: When in doubt, throw it out.

(1)According to Paragraph 2, ________ will take in bacteria the quickest. A.a biscuit C.noodles

B.sticky candy

D.a piece of chicken

B.抑制

C.支持

D.跟上

B.the 17th century D.the mid-20th century

试卷第7页,总21页

(2)In the last paragraph, whether or not people should eat dropped food on the floor depends on ________. A.the type of floor B.the kind of bacteria C.where the food is bought

D.when the food is dropped on the floor

(3)What's the best title for this text? A.Don't let food go to waste B.Don't eat food dropped on the floor C.Should we follow the five-second rule D.Should food be dropped on the floor

Darrius was born with three fingers on his right hand and one on his left hand. He had to work hard to do things that were easy for others. Every time his classmates tried to help, he would say, \"Thanks, but I can do it myself.\" He learned to use the four fingers to do different things.

When Darrius was 10, he told his father that he liked piano music very much. \"It's too bad you can't play,\" his father said. But the boy took that as a challenge. \"I will show people that I can,\" he said to himself.

Months later, a neighbor gave him an old piano when she moved away. He taught himself to play the piano and practiced for hours a day.

Darrius's favorite piano music is River Flows in You by Yiruma, a Korean musician. It took Darrius a year to learn it. \"I have to come up with my own way with only 4 fingers,\" he said. When he succeeded, he felt so proud. Later he was lucky enough to play the music together with Yiruma at a famous concert hall! Yiruma encouraged Darrius to follow his dream of playing his own music. Darrius has made it. And his music is popular today. \"I may have a disability,\" he says, \"but I don't let it hold me back from anything.\"

(1)What did Darrius take as a challenge at the age of 10? A.Writing his music. C.Giving a concert.

(2)Who encouraged Darrius to follow his dream? A.His classmate. C.A neighbor.

(3)What can we learn about Darrius from the text? A.He has a strong will.

试卷第8页,总21页

B.Playing the piano. D.Visiting a hall.

B.His father. D.A musician.

B.He bought himself a piano. C.He gave up his dream. D.He only plays others' music.

When we think of farming, we usually think of green fields in the country, outside the city. Sam works on a very different kind of farm, in the center of Toronto, Canada. \"We grow fruit, vegetables and herbs(草药),\" says Sam. \"But not many people know the farm is here. You can't see it from the street. It's on top of an office building.\"

Rooftop(屋顶)farming is becoming popular in big cities like Toronto, New York and London. The roofs of buildings are often just wasted space, but this space can be used for growing food, right in the middle of the city. Sam explains how it works. \"We grow

everything in big pots and boxes—there are hundreds of them. We catch rainwater to water the plants when the weather is dry.\"

The rooftop farm where Sam works belongs to a restaurant called Green Garden, on the first floor of the building. The farm produces about half the restaurant's fruit and vegetables. Sam believes that the rooftop farm is what makes Green Garden special. \"We help to keep food production local. We don't need to transport(运输)our food anywhere. It's better for the environment.\"

The food from the rooftop is fresher too. \"When the fruit and vegetables are ripe, we can pick them and use them right away. They taste better when they're really fresh,\" says Sam. \"I believe that there will be more rooftop farms in the city soon. It could be the farming of the future.\"

(1)What can we learn about Sam from Paragraph 1? A.He doesn't eat meat. B.He works in the city center. C.He comes from Australia. D.He lives near an office building.

(2)The farm Sam works on ______. A.belongs to a restaurant B.is called Green Garden C.transports its food everywhere D.grows fruit and vegetables only

(3)What does Sam think of the future of rooftop farming? A.Easy to control. C.Bright.

(4)The text may be from ______. A.a diary

B.a notice

C.a storybook

试卷第9页,总21页

B.Hard to describe. D.Worrying.

D.a magazine

阅读下面短文,并用英语回答问题(请注意每小题后面的词数要求)。

Friends play an important part in our lives. Friendship between friends is thought to be very important. Many people want others to be their friends, but they don't give friendship back. That is one of the causes why some friendships don't last very long. Teenager Center did a survey on \"What do you think the most important thing about friendship is?\" 368 teenagers took part in the survey. The following is the results. Dr. Allen wrote a report to teenagers about it. Let's read it together.

Honesty is where a good friendship starts. Friends must trust each other. If you don't tell the truth, you may lose your friend's trust.

Generosity(慷慨)means sharing and sharing makes a friendship grow. You don't have to give your lunch money or your clothes, of course. Instead you share your ideas and feelings. Understanding can be valuable to a friend. Everyone needs understanding and help with a problem. Talking about the problem can make it easier to solve. You can try to put yourself in your friend's place, so you can understand the problem better.

No two friendships are ever exactly alike. But all true friendships have some things in

common. In fact, good friendship will just not easily last. That's to say, you must give as much as you take, or friendship will die away.

(1)How many teenagers took part in the survey about friendship?(不超过15个词)______

(2)What is the most important thing about friendship according to the survey?(不超过15个词)______

(3)How can we understand our friends' problems better?(不超过15个词)______ 五、词汇运用

根据首字母汉语提示,完成下列单词的拼写,使句意明确,语言通顺。 (1)The b______(铃)is ringing. It's time for class.

(2)John is an excellent writer and we all a______(钦佩)him.

试卷第10页,总21页

(3)I think this novel is w______(值得)reading.

(4)As a student, you should r______(尊敬)your teachers.

(5)It is necessary to make a l______(清单)of things we need to buy before shopping. 六、书面表达

钟南山是中国乃至全世界人民的健康卫士。请根据下列内容提示,用英语来叙述他的日常生活规律和习惯,并谈谈自己的感受。词数80~100。

必须做的事情 早睡早起;坚持运动;健康饮食;步行或骑自行车上班 喜欢的事 正在做的事

读书;写作;帮助他人 抗击新冠病毒(COVID-19)

试卷第11页,总21页

参与试题解析

2021-2022学年安徽省蚌埠市某校初三(上)10月月考英语试

一、单选题 1. 【答案】 B 【考点】 名词辨析 【解析】 此题暂无解析 【解答】

B 考查名词辨析。句意:Jane没________告诉她爸爸她数学考试失败了。她害怕爸爸会惩罚她。A. pleasure快乐,令人高兴的事;B. courage勇气;C. support支持,支撑;D. power力量,权力。根据后句:她害怕爸爸会惩罚她,可判断她因为考试失败没勇气告诉爸爸。故选B。 2. 【答案】 C

【考点】 特殊疑问句 【解析】 此题暂无解析 【解答】

C 考查特殊疑问句。句意:——Sam,上周末你和谁一起去了黄山?——我叔叔。我们开车去的。A whose谁的;B which哪一个;C whom谁;D what什么。根据答句可推知问得是和谁一起去了黄山,whom在句中作with的宾语。故选C。 3. 【答案】 A 【考点】 动词辨析 【解析】 此题暂无解析 【解答】

A 考查动词辨析。句意:弗兰克是新来的。他不能很好地控制这个机器。让我们帮助他吧。A control控制;B. avoid避免,避开; C. create创造;D. force强迫,迫使。根据前句弗兰克是新来的,可判断他不能很好地控制这个机器。故选A。 4. 【答案】 D 【考点】

试卷第12页,总21页

形容词辨析 【解析】 此题暂无解析 【解答】

D 考查形容词辨析。句意:Cindy是一个活泼的女孩,她总是积极参加户外活动。A. strange奇怪的,陌生的;B. quiet安静的,平静的;C. weak虚弱的;D. lively活泼的。根据后句“她总是积极参加户外活动”,可知她比较外向,活泼。故选D。 5. 【答案】 B 【考点】 副词辨析 【解析】 此题暂无解析 【解答】

B 考查副词辨析。句意:我不喜欢开车。我开车仅仅是因为我每天要上班。A. clearly清晰地;B. simply简单地、仅仅;C. quickly快地、迅速地;D. hardly几乎不。根据原因状语从句的意思可知,我开车仅仅是因为我每天要上班,设空前面的do为动词,要用副词修饰。故选B。 6. 【答案】 C 【考点】 介词辨析 【解析】 此题暂无解析 【解答】

C 考查介词辨析。句意:苏州以其美丽的花园而闻名,我们想下个月去参观。

be famous as“作为……而闻名”;be famous for“以……而闻名”;of“……的”;by“通过,凭借,靠”。根据句意可知C项符合语境。故选C。 7. 【答案】 A 【考点】 连词辨析 【解析】 此题暂无解析 【解答】

A 考查连词辨析。句意:——你认为你的初中生活怎么样?——我认为我的初中学校生活是丰富多彩的,______我总是很忙。though 虽然,尽管;while 当……时候;until 直到;if 如果。根据前文it is colorful以及后文I am always busy可知,空处应填though引导让步状语从句。故选A。 8. 【答案】

试卷第13页,总21页

D 【考点】 V.+out 【解析】 此题暂无解析 【解答】

D 考查动词短语辨析。句意:——校长正在开会讨论这件事。——好消息。我希望事情能很快______。A. hang out 闲逛;B. give out 分发,散发;C. take out 拿出,取出;D. work out 解决,计算出。根据句意可知空处填D项符合语境。故选D。 9. 【答案】 B 【考点】 宾语从句 【解析】 此题暂无解析 【解答】

B 考查宾语从句。句意:——你好,Mary,我想知道______。——我经常去体育中心游泳。A 你在哪儿滑冰;B 你周末做什么;C 你什么时候锻炼;D 你周末过得是否快乐。根据句意可知空处填B项符合语境。故选B。 10. 【答案】 C

【考点】 感谢和应答

其他情景交际话题 【解析】 此题暂无解析 【解答】

C 考查情景交际。句意:——这部电影太刺激了。谢谢你的邀请。——______。我很高兴你喜欢它。A. 很可惜,很遗憾;B. 试一下;C. 不必客气,用于回答感谢或类似于感谢的句子;D. 那很难说。根据句意可知空处填C项符合语境。故选C。 二、完形填空 【答案】 B C D A B C A D B A

试卷第14页,总21页

【考点】 应用文完形 日常生活类 【解析】 此题暂无解析 【解答】

(1)B 考查名词。A. 老师;B. 朋友;C. 兄弟;D. 同学。结合空后who can't stand each other,同时根据Arizona的回信内容,可知Choosing在朋友方面遇到了问题。故选B。

(2)C 考查数词。根据下文Take Goldilocks and the Three Bears, for example以及But when it comes to friends, three can be quite(3)________.可知,这里应是说数字Three。Three属于原词复现。故选C。

(3)D 考查形容词。A 迷人的,美好的;B 有用的;C 不可能的;D 不同的。根据前文(2)________ can be a perfectly good number.可知,“三”可以是一个非常好的数字,并且举了金凤花姑娘和三只熊的例子。结合But when it comes to friends, three can be quite(3)________.中的转折词But可知,此处应是表示当提到朋友时,“三”就会变得不同。different符合语境。故选D。

(4)A 考查动词短语。A 移开,搬走;B 放好,收起来,储存;C 带走;D 消失。根据Later, Abigail's mum got a job in a different state可知,Abigail的妈妈在另一个州找到了工作。结合选项可知,此处应是表示Abigail不得不搬走。故选A。

(5)B 考查代词。根据前文可知,Abigail和Choosing在空手道课上成为了好朋友。后来因为Abigail的妈妈在另一个州找到了工作,所以她不得不搬走了。结合But

almost a year later, Abigail moved back.可知,差不多一年后,Abigail搬回来了。所以此处应该是Choosing把她介绍给Ava认识。introduced是动词,Abigail是女生,所以设空处应用人称代词宾格her指代Abigail。故选B。

(6)C 考查介词短语。A 最后;B 至少;C 起初;D 至多。根据but it didn't take long for each of them to start saying unfriendly things about the other可知,没过多久,她们就互相说些不友好的话了。由此可推知,起初应该不错。at first符合语境。故选C。 (7)A 考查连词。句意:我尝试过了,但是我不能再忍受了。A 但是;B 和;C 所以;D 或者。前文提到Choosing的两个朋友之间出现了问题,Choosing想尝试着改变这种情况。结合I could not stand it anymore可知,此处用转折连词but符合语境。故选A。 (8)D 考查副词。A 仅仅,只;B 几乎,差不多;C 在早期;D 确实,的确。根据Luckily, I stuck it out(坚持到底)可知,在两个朋友出现问题时,正是因为Choosing坚持到底,所以事情才会出现转机。所以此处应是表示时间确实有办法让事情变得更好。故选D。

(9)B 考查动词。A 猜;B 知道;C 分享;D 介意。根据上文可知,Choosing在自己的两个朋友出现问题时,一直尝试着调解,最终时间让一切都变得更好了。所以此处应是表示Arizona明白了让别人知道Choosing不是那种只有一个好朋友的人是没什么大不了的。故选B。

(10)A 考查固定搭配。通读全文可知,你不会只有一个好朋友,而且有很多好朋友也不会意味着对他(她)们中任何一个的喜爱程度会变得更少。any less更少一些,固定搭配。故选A。 【答案】 B A

试卷第15页,总21页

D C A B D C A B

【考点】 记叙文完形 人物故事类 【解析】 此题暂无解析 【解答】

(1)B 考查动词辨析。句意:消息到达国王那里。A.失败;B.到达;C.邀请;D.引发。根据下文国王派人去寻找大象,可推知此处表示消息传到了国王那里。故选B。 (2)A 考查动词辨析。句意:国王想让大象服从,所以他命令一些驯兽师来训练她。A.培训;B.杀死;C.触摸;D.节约,挽救。根据The king wanted to make the elephant obey可推知此处表示国王命令培训人员培训大象。故选A。

(3)D 考查形容词辨析。句意:这让培训人员很生气,他们把她打得遍体鳞伤。A.骄傲的;B.聪明的;C.可爱的;D.生气的。根据the elephant couldn't be trained及they beat her black and blue可推知此处表示大象不能被培训,使得培训人员很生气,因此培训人员打了大象。故选D。

(4)C 考查动词辨析。句意:一天,大象挣断了锁链,向森林深处走去。A.选择;B.持有;C.打破;D.驾驶。根据made her way deep into the forest可推知,此处表示大象挣断了锁链。故选C。

(5)A 考查动词短语辨析。句意:幸运的是,国王的人放弃了,回去了。A.放弃;B.编造;C.醒来;D.占据。根据Luckily及went back可推知此处表示国王的人放弃了。故选A。

(6)B 考查形容词辨析。句意:每次刮风,她都感到害怕,开始到处跑,撞到树上和岩石上。A.感兴趣的;B.害怕的;C.厌烦的;D.兴奋的。根据the bad memory及began to run around, bumping(撞)into trees and rocks.可推知,此处表示每次刮风大象都很害怕。故选B。

(7)D 考查动词辨析。句意:大象跑了几个小时后,靠在一棵特殊的树上休息。A.睡觉;B.吃;C.跳;D.跑。根据上句One day, the wind blew again and she started running as usual.可推知此处表示跑了几个小时。故选D。

(8)C 考查名词辨析。句意:树能感觉到大象的恐惧。A.羞耻,羞愧;B.运气;C.恐惧;D.能量。根据下文Your fear is in your mind.可推知此处表示树能感觉到大象的恐惧。故选C。

(9)A 考查名词辨析。句意:不要害怕风。A.风;B.树;C.国王;D.岩石。联系上文Every time the wind blew, she felt(6)________ and began to run around...可推知此处表示树告诉大象不要害怕风。故选A。

(10)B 考查副词辨析。句意:听到这话,大象开始轻松地呼吸起来。A.大声地;B.容易地,轻松的;C.细心地;D.可能地。根据下句Finally, she understood what the tree

试卷第16页,总21页

said and she never lived in fear again.联系上文树对大象说的话,可推知大象心情放松下来,可以轻松呼吸了。故选B。 三、六选五对话 【答案】 C,A,G,B,E 【考点】 七选五对话 【解析】 此题暂无解析 【解答】

(1)C 根据答语I'm looking for a CD for my friend's birthday.“我正在为我的朋友生日寻找一张CD”可知,此句应是服务员问“我能帮助你吗”。故选C。

(2)A 根据下文This CD is very popular among young people now.“这张CD现在在年轻人之间很受欢迎”以及答语“让我看看”可知,应是服务员问“这个怎么样”。故选A。

(3)G 根据答语She likes music that is quiet and smooth.“她喜欢安静柔和的音乐”可知,此句应是服务员问“她喜欢什么类的音乐”。故选G。

(4)B 根据上文I'd like to listen to the music.和下文OK. Wait a moment. I'm sorry this

one is broken.“好的。等一下。很抱歉这张坏了”可知,此句应是“你能为我播放一下吗”。故选B。

(5)E 根据上文But we will have more in a few days. Please leave your phone number.“请留下你的电话号码”和下文Thanks a lot. My phone number is 820-17.可知,E项“当我们有更多的话,我们将打电话给你”符合语境,故选E。 四、阅读理解 【答案】 B A C

【考点】 推理判断题 细节理解题 应用文阅读 广告布告类阅读 【解析】

文章是一篇应用文,是关于中国国家博物馆的一则广告。 【解答】

(1)B 细节理解题。根据文章Opening Hours: 部分内容Tuesday—Sunday, 9:00—17:00 Closed on Mondays Visitors cannot go into it after 16:00可知,B项“周四上午十点”可以参观。故选B。

(2)A 细节理解题。根据文章Notice to visitors: 部分内容No smoking.可知,A项“不要吸烟”可以看到。故选A。

(3)C 推理判断题。根据文章By subway: 部分内容Nearest subway stations Line 1 Tian'anmen Fast or Line 2 Qianmen.可知,C项“游客可以乘地铁到那里”正确。故选C。 【答案】 B

试卷第17页,总21页

C D A

【考点】 主旨大意题 词义猜测题 细节理解题 说明文阅读 社会文化类阅读 【解析】 此题暂无解析 【解答】

(1)B 细节理解题。根据文章第二段The first newspaper was born in the 1600s.可知,报纸首次出现在十七世纪。故选B。

(2)C 细节理解题。根据文章第三段Although they couldn't compete with the television in terms of speed, they could provide in-depth(深度)reports.可知,借助于深度新闻报道保持电视节目生动。故选C。

(3)D 词义猜测题。根据倒数第二段中Will they die? Maybe not. Now many

newspapers are changing. They are trying to keep pace with the development of society by using digital(数字的)technology.他们会死吗?也许不是。现在很多报纸都在改变。他们试图利用数字的技术________社会的发展。根据语境并结合选项可推断keep pace with意为:跟上。故选D。

(4)A 主旨大意题。根据文章内容可知,文章主要介绍了报纸的发展,所以A项“什么影响了报纸的发展”符合要求。故选A。 【答案】 B A C

【考点】 标题归纳题 推理判断题 细节理解题 说明文阅读 科普知识类阅读 【解析】 此题暂无解析 【解答】

(1)B 推理判断题。根据文章第二段\"The wetter the food, the higher the risk of taking in bacteria,\" Schaffner says.可知,食物越湿,摄入细菌的风险就越高。四个选项中,B项“黏糖”是最湿的,吸收细菌最快。故选B。

试卷第18页,总21页

(2)A 细节理解题。根据文章最后一段Whether or not people should eat dropped food depends on the type of food and the surface on which it falls.可知,人们是否应该吃掉落的食物取决于食物的种类和掉落的表面。故选A。

(3)C 标题归纳题。文章第一段介绍了五秒规则,下文进一步论述我们是否应该遵守五秒规则,所以C项“我们应该遵守五秒规则吗”为本文最佳标题。故选C。 【答案】 B D A

【考点】 推理判断题 细节理解题 记叙文阅读 人物故事类阅读 【解析】 此题暂无解析 【解答】

(1)B 细节理解题。根据第二段When Darrius was 10, he told his father that he liked piano music very much.和But the boy took that as a challenge.可知,在Darrius10岁时,他把弹钢琴当作一种挑战。故选B。

(2)D 细节理解题。根据第四段Darrius's favorite piano music is River Flows in You by Yiruma, a Korean musician.可知Yiruma是一名音乐家,再根据Yiruma encouraged

Darrius to follow his dream of playing his own music.可知Yiruma鼓励Darrius要追寻演奏他自己的音乐的梦想。所以是一位音乐家鼓励Darrius去追寻他的梦想。故选D。 (3)A 推理判断题。本文讲述了:一个只有四根指头的男孩Darrius在自己坚持不懈的努力下,不但和出名的音乐家在音乐厅一起演奏音乐,而且他自己的音乐现在也非常流行。再结合最后一段他说的话:我可能有一个缺陷,但我不让它阻碍我做任何事。可知,虽然Darrius是一个只有四根指头的残疾人,但是他自己不会从任何困难中退缩,并且坚持自己的梦想。由此可见,他有一个坚强的意志。故选A。 【答案】 B A C D

【考点】 文章出处题 观点态度题 细节理解题 说明文阅读 科普知识类阅读 【解析】 此题暂无解析 【解答】

试卷第19页,总21页

(1)B 细节理解题。根据文章第一段Sam works on a very different kind of farm, in the center of Toronto, Canada.可知,Sam在加拿大多伦多市中心工作。故选B。 (2)A 细节理解题。根据文章第三段The rooftop farm where Sam works belongs to a restaurant called Green Garden, on the first floor of the building.可知,Sam工作的农场属于一家餐厅。故选A。

(3)C 观点态度题。根据最后一段Sam说的话:\"I believe that there will be more

rooftop farms in the city soon. It could be the farming of the future.\"可知,Sam相信很快城市里会有更多的屋顶农场。这可能是未来的农业。可以看出Sam认为屋顶农场有一个光明的未来。故选C。

(4)D 文章出处题。根据文章内容可知,文章主要介绍屋顶农场,是一种新的农业方式,结合所给的四个选项,可推断文章可能来自于杂志。故选D。 【答案】

(1)368 teenagers took part in the survey about friendship.

(2)Honesty is the most important thing about friendship according to the survey. (3)We can try to put ourselves in our friends' place. 【考点】 说明文阅读 回答问题型 日常生活类阅读 【解析】 此题暂无解析 【解答】

(1)368 teenagers took part in the survey about friendship. 根据文章第一段Teenager Center did a survey on \"What do you think the most important thing about friendship is?\" 368 teenagers took part in the survey.可知,368名青少年参加了调查。故答案为368 teenagers took part in the survey about friendship.

(2)Honesty is the most important thing about friendship according to the survey. 根据文章第三段Honesty is where a good friendship starts. Friends must trust each other. If you don't tell the truth, you may lose your friend's trust.可知,诚实是一段良好友谊的开始。朋友之间必须相互信任。如果你不说实话,你可能会失去朋友的信任。因此友谊当中诚实是最重要的。故答案为Honesty is the most important thing about friendship according to the survey.

(3)We can try to put ourselves in our friends' place. 根据文章第五段You can try to put yourself in your friend's place, so you can understand the problem better.可知,站在朋友的立场上能更好地理解问题。故答案为We can try to put ourselves in our friends' place. 五、词汇运用 【答案】 (1)bell (2)admire (3)worth (4)respect (5)list 【考点】

形容词基础知识

试卷第20页,总21页

根据提示填单词(单句) 可数名词及其单复数 实义动词 【解析】 此题暂无解析 【解答】

(1)bell 考查可数名词单数形式。句意:铃声在响着,该上课了。结合句意及首字母可知,设空处是名词bell(铃声)作主语。bell可数名词,主语是is,bell用单数形式。故填bell。

(2)admire 考查动词。句意:John是一个很优秀的作家。我们都很羡慕他的。结合句意和首字母可知,设空处是动词admire(钦佩)。admire是动词,在句中作谓语,由前句的is可知,本句是一般现在时,主语是we,动词用原形。故填admire。 (3)worth 考查形容词。句意:我认为这本小说值得一读。worth形容词,值得的。be worth doing sth.值得做某事,作表语。故填worth。

(4)respect 考查动词。句意:作为一名学生,你应该尊敬你的老师。respect动词,尊敬,should后接动词原形。故填respect。

(5)list 考查名词。句意:在我们购物前,列出我们需要买的东西的清单是必要的。list可数名词,清单。make a list of列……的清单,固定短语。故填list。 六、书面表达

【答案】

Zhong Nanshan is the best doctor in China and even in the world. He has a healthy lifestyle and he is very strict with himself. He makes some rules and the following are the things that he must do every day. First, he goes to bed and gels up very early. Second, he plays sports to keep healthy. Third, he has a healthy eating habit. He rides a bike or even walks to work. In his free time, he likes reading, writing and helping others best. Now, as a great doctor, he is fighting against COVID-19 for China and the world.

A saying goes like this: \"Good habits benefit all the life.\" Zhong Nanshan is not only a great doctor, but also a great teacher that he teaches us how to keep healthy. I believe everyone can form good habits and have a happy life. 【考点】 图表作文 【解析】 此题暂无解析

【解答】

Zhong Nanshan is the best doctor in China and even in the world. He has a healthy lifestyle and he is very strict with himself. He makes some rules and the following are the things that he must do every day. First, he goes to bed and gels up very early. Second, he plays sports to keep healthy. Third, he has a healthy eating habit. He rides a bike or even walks to work. In his free time, he likes reading, writing and helping others best. Now, as a great doctor, he is fighting against COVID-19 for China and the world.

A saying goes like this: \"Good habits benefit all the life.\" Zhong Nanshan is not only a great doctor, but also a great teacher that he teaches us how to keep healthy. I believe everyone can form good habits and have a happy life.

试卷第21页,总21页

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容

Copyright © 2019- 99spj.com 版权所有 湘ICP备2022005869号-5

违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com

本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务